кирпа написав:Я не знаю ні одного сучасного джерела, окрім археології, яке може збагатити моє уявлення про те, як виглядала та чі інша річ.
Ось тут я з Вами не погоджуся. Я спеціально вище писав про це, але повторюся знову, якщо Ви не зрозуміли мене. Лише одна археологія на дасть Вам вичерпної інформації про те /як виглядала та чі інша річ/. Потрібний комплекс джерел.
Наведу той самий приклад з кинджалом, який знаходиться в музей ЗСУ. Наприклад, я хочу реконструювати козацького ватажка. Я вважаю, що він мав би мати кинджал. Як визначити, чи він міг його мати, якщо так, то якого типу, як він виглядав, з чого зроблений і т.д. і т.п. Якщо користуватися лише даними археології (за Вашим прикладом), то я безперечно візьму до уваги викопаний археологами клинок кинджала (музей ЗСУ) і буду його носити в руках без руків'я та піхов (а як інакше). За своєю методикою я би зробив інакше. Спочатку вивчив архівні та літературні джерела, які б підтвердили факт використання козаками турецьких кинджалів. Потім підтвердив ці дані результатами археологічних розкопок. Потім звернувся би до літератури, присвяченої турецькіій зброї (Аствацатурян, наприклад, я думаю Ви не будете стверджувати, що ця книга сміття) та до музейних експонатів, щоб зі 100 % точністю відтворити вигляд кинджала і носити його за поясом в піхвах. Що Ви на це скажете? Правий я чи ні?