1. Звання сотника отримав 1.05.1918, отаманом став лише з 1.03.1919, тобто -- вже в Галицькій армії.
2. "Утка" про виїзд Букшованого до Радянської України за дорученням Є.Коновальца та УВО має два джерела, обидва звуться НКВД.
а) це матеріали справ "УНЦ" та "УВО", в яких Букшований фігурує, як член УВО
б) архівно-слідча справ М.Кураха, в якій той прямо вказує, що Букшований виїхав до УРСР за дорученням УВО.
На це є надзвичайно вагоме "але". Воно полягає в тому, що поміж тими, що був в СС (ДАУНР) та потім стояв у джерел заснування УВО, та тими, хто залишився в Легіоні УСС та потім служив в ГА, існував величезний антагонізм. І я, чесно кажучи, слабо вірю, щоб Букшований, Косак, брати Дідушки, Яворський та інші старшини УСС та УГА, які виїхали до УРСР, дійсно належали до УВО (до Є.Коновальця вони ставилися ну дуже своєрідно)
Більш правдоподібним є, на мою думку, те, що вони, все ж таки, були дійсно симпатиками націонал-комунізму... Я вже згадував в іншому місці, що зі здивуванням виявив те, що Ф.Борис у 1920 р. виявився комуністом "зі стажем". Спеціально комуністів серед старшин УСС та УГА я не відслежував, але їх було таки багато... В тому числі -- затятих. Чого, хоча б, вартує М.Ірчан!
joanerges написав:Замiсть 1 листопада перша частина УСС — чотири сотнi пiхоти, одна сотня кулеметників i одна чета (взвод) гранатометникiв та мiнометникiв — загалом приблизно 800 чоловік пiд командуванням сотника Букшованого — виїхала з Чернiвцiв тiльки в серединi наступного дня i прибула до Львова лише в другiй половинi дня 3 листопада. В ніч на 4–те листопада прибула решта легіону — двi сотнi піхоти i сотня кулеметникiв. На цей час поляки зорганiзувалися i вже вели запеклі бої на вулицях мiста, поступово перехоплюючи ініціативу в свої руки.
Для мене це взагалі "темна" історія. Згідно документів Української Генеральної Команди у Львові, УСС у складі 1 куреня та 1 ударної сотні прибули до Львова лише надвечір 4-го листопада (а виїхали з Чернівців лише 3-го у складі 20 старшин, 700 стрільців, 62 коней та 71 воза).
У Чернівцях вони, начебто, встигли арештувати Микитку "за монархізм", і чомусь довго радились: чи їхати до Львова, чи не їхати...
Згідно документів, участь у боях за Львів УСС стали брати лише ранком 5-го листопада (отримали наказ наступати на електростанцію).... Хтось щось може пояснити з цього приводу?
П.С. А ще мені дуже імпонує біографія молодшого брата Букшованого, який привів з фронту 24-й піхотний полк (як їх жартома називали: "Цісарські гуцули") і цей полк у майже повному складі влився до Галицької армії