кількість УПА,яка перейшла за кордон?

Модератор: Global Moderators

Володя
Member
Member

Повідомлення: 12

кількість УПА,яка перейшла за кордон?

Повідомлення Володя » 26 липня 2010 17:08

Хлопці,зацікавився історією УПА,і мене цікавить таке питання,колись як ще був пацаном,мені батько росказував,що десь читав,що УПА вийшла з України в 1947р,залишивши кілька сотень тут,а вийшло за кордон 20-40тис,хоча тепер читав,що вийшло в амениканську зону окупації тільки кілька боївок,загально не більше 200чол. де правда?

Запорожець
Member
Member

Повідомлення: 2280

Re: кількість УПА,яка перейшла за кордон?

Повідомлення Запорожець » 26 липня 2010 22:39

В другому ствердженні правда.
В 1947 році (в основному) сотні УПА що стаціонувались на Закерзонні в наслідок акціїї Вісла (повного виселення українців з тих території) опинились без підтримки місцевого населення. Тому Головною Командою УПА був даний наказ деяким сотням прориватись на Захід в Аиериканську зону окупаціїї, решту сотень було переведено через кордон в УССР., де вони успішно діяли ще кілька років (в тому числі вже бувши розділеними на дрібні боївки).
Загально у вільний світ з боями пробилось десь якраз коло 200 Упівців +-
І знову хмари потемніли,
Стріляв наш кулемет,
Комуна боса утікає,
УПА іде вперед!

Володя
Member
Member

Повідомлення Володя » 27 липня 2010 09:12

може ще відповісте,в 44 коли фронт проходив на захід,частини УПА відходили з фронтом на захід,чи всі залишились,особливо це стосуєтся,УПА Мельника? а то я читав,що УПА Бандери нищила Мельниківців,і що вони так і до кінця змагань так і не помирились! і ще мені цікаво чи дійсно СБ таким терором займалась в УПА,що навіть багато безневинних постраждало?

borysphen
Member
Member

Повідомлення: 416

Повідомлення borysphen » 27 липня 2010 10:59

Володя написав:може ще відповісте,в 44 коли фронт проходив на захід,частини УПА відходили з фронтом на захід,чи всі залишились,особливо це стосуєтся,УПА Мельника? а то я читав,що УПА Бандери нищила Мельниківців,і що вони так і до кінця змагань так і не помирились!

В УПА не було фронтових частин, крім того, УПА не підпорядковувалася німецьким групам армій, тому "частини УПА" не могли відходити з німецьким фронтом на захід.
На захід відступили підпорядковані німцям українські формування: СС Дивізія "Галичина", Український легіон самооборони, поліцейські частини. Також, на захід разом з німцями тікала велика кількість цивільного населення. Крім того, в цей час на захід перебралася частина керівництва УГВР (Закордонне представництво УГВР), частина ОУН(м). Виходячи з наявних німецьких документів, РСХА було в загальних рисах поінформована про пересування націоналістичних діячів з України в Європу, але не перешкоджала цьому і не намагалася увійти з ними в контакт. Очевидно, якісь домовленості члена ЗП УГВР Івана Гриньоха з німцями цьому сприяли. В цей час німці більше уваги приділяли роботі з колишніми в"язнями - С.Бандерою, А.Мельником, Т.Боровцем, та емігрантами П.Скоропадським, П.Шандруком, щоб залучити їх до створення Українського національного комітету та Української національної армії. Здається, під кінець війни німці, в пропагандистських цілях, намагалися представити себе у ролі лідерів такого собі європейського інтернаціоналу, що бореться з більшовиками, тому й заохочували створення нібито самостійних національних комітетів і армій.
УПА Мельника не існувало. Були окремі члени ОУН(м) в УПА бандерівців і бульбівців. Також були спроби організувати самостійні боївки ОУН(м), однак абсолютна більшість з них або була силою підпорядкована УПАрмією, або вийшла з підпілля і приєдналася до німців. Ворожість між ОУН(б) і ОУН(м) дійсно часто виливалася у політичні вбивства та видачу німцям членів іншої організації. Також були спроби переговорів, які хоч і не довели до повного порозуміння, однак сприяли розрядці відносин.

Володя написав:і ще мені цікаво чи дійсно СБ таким терором займалась в УПА,що навіть багато безневинних постраждало?

Так

Володя
Member
Member

Повідомлення Володя » 27 липня 2010 17:05

Дякую Вам. я от почитав пару книжок,і склалось враження чесно кажучи не дуже приємне,що УПівці трошки прибріхували,про свої втрати,і так як я читав,на Зах Україні тільки в 44 УПА менш більш почало воювати,не тікаючи як перестрашені,і втрати їхні були дуже значні,особливо коли підійшов фронт. а от розуміння СБ,який воно терор робило в мене нема,незважаючи на те що це був такий час,але українці українців вбивали,і це прикро. а після 45-го третина села в армії червоній,третина стрибках,частина в УПА. і свої своїх здавали як склотару

Обухівчанин
Member
Member

Повідомлення: 39

Повідомлення Обухівчанин » 27 липня 2010 19:08

От тому і потрібно було СБ...Тому що свої своїх здавали як склотару...Нажаль на війні таке буває.
Обухівчанин

borysphen
Member
Member

Повідомлення: 416

Повідомлення borysphen » 27 липня 2010 19:08

Володя, читайте більше.

Chill
Member
Member

Повідомлення: 1352

Повідомлення Chill » 27 липня 2010 21:13

Володя написав:Дякую Вам. я от почитав пару книжок,і склалось враження чесно кажучи не дуже приємне,що УПівці трошки прибріхували,про свої втрати,і так як я читав,на Зах Україні тільки в 44 УПА менш більш почало воювати,не тікаючи як перестрашені,і втрати їхні були дуже значні,особливо коли підійшов фронт.

А почитайте, якою ціною перша зброя добувалася. Коли 10-12 людей голіруч нападали на обзроєного супротивника, аби хоч чим розжитися, і половина гинула. Ці люди заслуговують набагато більше ніж на повагу. Не заради себе воювали. І УПА створена було не з політичних міркувань, а тому що низові ланки на Волині просто стали проти німців захищати села, в той час як ОУН пропагувало "всі, хто закликає до партизанки є аґентом Москви або Берліна".
Приєднуються до поради Борисфена - читайте більше. Треба ДУЖЕ БАГАТО прочитатися, щоб хоч трохи осягнути що тоді відбувалося.
Дядько Орест.

Йду на ви! - Не сховатися від гніву нашого!
Йду на ви! - Наша кров на вашім золоті!
Йду на ви! - Красне Сонце проти Книги Чорної!
Йду на ви! - Помоліться вашій нежиті!
(с) Чур "Йду на ви!"

Володя
Member
Member

Повідомлення Володя » 28 липня 2010 09:14

Згідний з Вами хлопці. А от де хорошу літературу знаходити! я книжку УПА-історія нескорених шукав 2 місяці,поки не поїхав в львів в центр визвольного руху і в них купив. В книжних магазинах це не прибутковий товар,як мені пояснили,зараз вся молодь запала на сутінки,гаррі потера,я от хочу купити пару оповідань І.Франка,і ні в одному магазині не можу найти,є загальна книжка -лірика,проза,оповідання-160грн,і все. а Кобзар випущений в донецьку коштує 30грн,а в Львові 65. От і маєм Зах.Україну,хоча навіть за союзу ці книжки всюди були,і коштували рубель,два.

Chill
Member
Member

Повідомлення: 1352

Повідомлення Chill » 28 липня 2010 19:59

Всі книжки можна купити в інеті, які - читайте відповідний розділ форума. Перечитайте всього Вєдєнєєва, як мінімум. Коли почнете бачито у нього помилки - значить вже вийшли на наступний рівень :)
Дядько Орест.

Йду на ви! - Не сховатися від гніву нашого!
Йду на ви! - Наша кров на вашім золоті!
Йду на ви! - Красне Сонце проти Книги Чорної!
Йду на ви! - Помоліться вашій нежиті!
(с) Чур "Йду на ви!"

Petro Bagmet
Member
Member

Повідомлення: 712

Повідомлення Petro Bagmet » 29 липня 2010 05:34

Chill написав:Всі книжки можна купити в інеті

/ не купити, а скачати! Бо вивчаючи історію партизанки треба й самому хоч трошки діяти партизанськими методами:-)

Petro Bagmet
Member
Member

Повідомлення: 712

Повідомлення Petro Bagmet » 29 липня 2010 05:38

Володя написав:Кобзар випущений в донецьку коштує 30грн,а в Львові 65.

http://kobzar.info/
Навіщо платити більше??? :-)

Володимир Мороз
Member
Member

Повідомлення: 1735

Повідомлення Володимир Мороз » 29 липня 2010 10:10

Про те, скільки і як перейшло повстанців на Захід, читати треба книгу В’ятровича - "Рейди відділів УПА теренами Чехословаччини" Там і цифра названа тих, хто перейшов, - 300.

Щоб зорієнтуватися в діяльності УПА, треба читати не Вєдєнєєва (це ж треба до такого додуматись), а:
- Содоль П. Українська Повстанча Армія (довідник в 2 частинах)
- УПА. Історія нескорених, за ред. В’ятровича
- "Організація українських націоналістів і Українська повстанська армія". Монографія робочої групи при кабміні, за ред. С.Кульчицького
- С.Музичук І. Марчук. Українська Повстанча Армія
- А. РУсначенко. Народ збурений (трохи сумбурний текст і з друкарськими помилками, але цілісний).

Якщо володієте польською, то книгу Гжегожа Мотики "Українська партизанка"

Всі названі книги доступні для скачування в інтернеті, крім "Історії нескорених", але вона у вас є

А вже після того читати Вєдєнєєва (5 книг доступні для скачування теж)
Востаннє редагувалось Володимир Мороз в 30 липня 2010 12:41, всього редагувалось 1 раз.

Володя
Member
Member

Повідомлення Володя » 30 липня 2010 11:27

А якого Вєдєнєва Ви маєте на увазі? а то подивився інеті Вєдєєвих є кілька

Володимир Мороз
Member
Member

Повідомлення: 1735

Повідомлення Володимир Мороз » 30 липня 2010 12:39

Не
Володя написав:Вєдєнєва

і не
Володя написав:Вєдєєвих

а
Chill написав:Вєдєнєєва

Далі

Повернутись в WWII та Другі визвольні змагання (1938-1945)

Хто зараз онлайн

Зараз переглядають цей форум: Немає зареєстрованих користувачів і 2 гостей