Воля написав:Можна буде отримати скан статті з посиланням
http://zal.te.ua/index.php/onlajn-arhiv-gazety-qkolosqТут онлайн-архів газети. Затримка- від 2 днів до тижня від виходу.
Перша стаття- 2 і 23 грудня. Наш текст- на форумі за посиланням в Джіпег, щоб не редактувався.
Воля написав:А що то за джерело?
Польські "свідчення" і "реляції". Повний набір нечистот- у книзі
Приблизно те ж з варіаціями- у місячнику "Глоси подолян"(теж Тернопільщина).
Шукаю "На Рубєжу"- номери про південь Тернопільщини для порівняння, наразі без успіху, а наш Случ десь щез.
Воля написав:Закиньте при нагоді.
На той же Е-Мейл, що і колись?
Воля написав:О, а це цікаво.
Жив собі чоловік, який при оказії розповів моєму татові епізод про суперечку з поляком на примусових роботах в Німеччині. Суть- поляки мають зброю ще з вересня 1939, а українці бігають з зібраним по полях в 41. Поляк таки проговорився, в кого і де зберігається зброя. Українець умудрився втекти! Прийшли і дали вибір- покажеш- не вб'ємо. Не покажеш- вб'ємо і все одно знайдемо. От Стахурський і віддав 2 стандартних ящики новеньких "Вз29" і кілька ящиків з патронами. Ще один ящик засвітився в Слобідці, коли ліквідували боївку АК. Очевидці казали, що німець, який розглядав такі ж "Вз29", показував присутнім- номери рушниць підряд без пропусків- заводська укладка! В Садках в млині Айзлера(поляк чи фольксдойч- по вигоді) засвітився ящик "ВіС-35" у 80-і роки.
Воля написав:Про діяльність відділу Стахурського до 2 лютого 1944 р. багато джерел є? Де про це можна почитати?
Ви перший, хто щось дав нового для мене після Ткачова. Ще є книжка Дрозда про Нагіряни, але там плутано. Дещо може розповісти мій тато. Опубліковане- тільки польське. Між маренням- супермарення "героя-месника" учасника рейду Карасовського
Воля написав:чи є вже видано Вами ось ці епізоди
Воля написав:Вам відомі точні дати цих "акцій" чи це все було 3 лютого?
Я ж вже розповів по секрету на весь світ! Користуйтеся! Тільки уточняйте- дещо змінилося. Дата похорону жертв- 3 або 4 лютого. Дата рейду на Нирків- 4 або 5 лютого. Нагіряни, Солоне- в наступні дні.
Ще одне. Колись давно мені вдалося крізь плач, сльози і істерику витиснути з матері поважної родини суттєву обставину- те, чому вона була очевидцем, що вона вважала нападом на Червоногород і Нагіряни, було якраз рейдом поляків на Нагіряни, під час якого була спалена їхня хата. Дату вона називала- 5 лютого.