Pafchak написав:(геноциду же в нас то не було!)
Та я ніби вже і погодився і навіть надав аргумент у квазіВашому дусі? Чи це ритуальний бойовий клич?
Pafchak написав:назву одне відоме мені прізвище
Схиляю шапку і знімаю голову!!
Ви дали мені грандіозного щигля!
Ідентифікована(чи ні? подивлюся) "замордована" полька - КОЛАБОРАНТ! Тобто не совісно старалася сіяти "розумне, добре, вічне", а займалася пропагандою і насаджуванням ідеології окупанта!
Я не врахував такої підгрупи! А в моєму селі таких двоє!
Pafchak написав:не можу ”врубатись” в смисл решти запитань
Ну що ж Ви! Мій передостанній заврайоно був якраз з Городенківщини і дуже чітко врубувався в смисл таких неясних питань.
Розтлумачу(по порядку заданих мною запитань).
а. У "кресов'яків" складені, пропечатані, пронумеровані і прошнуровані карти, таблиці, списки і реляції. Скільки поляків числяться "замордованими" всього у Вашій Городенці?
б. Скільки з цих табличних "замордованих" є в списках(складених, пропечатаних, пронумерованих і прошнурованих) "кресов'яками"?
в. А цього Ви вже в "плачах на ріках Вавілонських" не знайдете. Це вже треба кільканадцять разів продефілювати по Вашій Городенці, поговорити з старшими місцевими жителями, втертися в довіру, тихенько покрутити в руках "дебілку"(там є функція запису звуку)- так, як я по Слобідці, де мене собаки вже забули, але люди знають, по Ланівцях, по Гермаківці, Циганах, Кривчу, Борщові. І взнати- скільки з "замордованих"- "хруні", "шляхта висціґова", "шляхта ходачкова", "шляхта щабльова", тобто- НЕ ПОЛЯКИ.
г. І це знайти важко. Але можна. Скільки в Вашій Городенці таких, що знайдені вбитими невідомо ким? Щезли невідомо як і де? Чи їх зараховувати, як в "докУменті", представленому кілька років тому МЗС РФ "Вбиті невідомо ким, напевно бендерівцями"(по пам'яті). Чи по аналогії з- цитую німецького функціонера з Чорткова, вбитого польськими підпільниками "Доконали прокляті українці". І Полівці туди ж- хто крім "своїх, рідних" міг шито-крито серед білого дня вивести з села 26 осіб- 18 дорослих жінок і чоловіків, 2 дітей і 6 невідомих(!), провести без сліду втч через контрольовану німецькими патрулями дорогу коло 20 км і знищити в лісі?
д. Теж важко, але можна навіть зараз знайти у "кресов'яків"(вони багато "наляпали" лишнього по сучасних мірках у своїх "глосах"). Поляки, які загинули з зброєю в руках у сутичках, боях двох організованих підпіль- польського і українського. У мене в селі таких п’ятеро.
В результаті- в моєму селі геноцид не спостережено. П'ятеро загинуло зі зброєю в руках при нападі СКВ ОУН після кількох наглих демонстрацій намірів і сили, троє розстріляні на очах значної частини жителів села за колабораціонізм та сексотство. Один- вбитий невідомо ким через два дні після безглуздої сварки з взаємними образами і погрозами. Візаві сварки клявся перед всім селом- "не винен,не я".
Все!
Решта- хто виїхав в Польщу по репатріації(деякі по "настійній рекомендації", деякі- всупереч натяку- "жий, як жив, нема чого тікати". Частина- залишилася, жила, живе, при п'яних сварках часом чубляться з українцями, потім запивають "мирову" і чубляться по-новому, доки не розженуть сусіди. Більшість різновидів "шляхти" теж залишилася. Живуть!
А ті, що виїхали, тим. хто збирав реляції і списки- не сказали ні слова про хату, де відстрілювалися до смерті в вогні 5 АКівців. "Це наше діло, а не ваше!". Приїжджають в село, родичі їздять до них в Польщу.
ПРОЩАЄМО І ПРОСИМО ПРОЩЕННЯ. АЛЕ НЕ ЗАБУДЕМО.
От так, ВШП ПАФЧАК!
Це- життя. А у Вас- ....(вже писав).