Модератор: Global Moderators
olko10498 написав:Скажіть,поляки справді поводилися в українських селах так,як описано в цій статті http://wz.lviv.ua/far-and-near/179812-y ... runy-vezut і чи було те,що в ній описано, насправді?
Ось тут я не дуже зрозумів,що саме Ви мали на увазі,Ви мали на увазі,що поляки поводились в українських селах так само,як українці в польських?галичанин-скоморох написав:Так, вони поводилися ТАК САМО, як і українці.
olko10498 написав:я мав на увазі тогочасне українсько-польське протистояння
olko10498 написав:під подіями на Волині
olko10498 написав:Для чого ви надіслали карту
olko10498 написав:і цю тему
olko10498 написав:даний конфлікт відбувався на українських землях
olko10498 написав:поляки поводились в українських селах так само,як українці в польських?
olko10498 написав:УПА,ОУН і всі інші українські формування,які брали участь в тому конфлікті,вбивали в основному тих поляків,які вбивали українських селян,а не польських селян?
галичанин-скоморох написав:хто розпочав ці вбивства селян
Pafchak написав:якщо не хочете моїх ”марень”
галичанин-скоморох написав:Цю тему створив 17-річний українець.
Той час-це весь час того протистояння,воно почалося в 1941 або в 1942 і в 1943 набрало більшу інтенсивність і тривало до 1944,можливо 1945,точніших часових рамок я не можу сказати,ну але виходить,по суті, німецька і друга радянська окупація(принаймні її початок).галичанин-скоморох написав:Що це означає- тогочасне?
Той час- це весна- літо 1943 чи німецька і 2 радянська окупація, чи загалом ДСВ і ДВЗ, 20 століття, від круля Саса чи від Фракійського Гальштадту?
Ну саме протистояння було не лише на Волині,тут я трохи неправильно сказав,воно було частково і в Галичині(Львівщина і сусідні землі),на Підляшші,наскільки я знаю,і частково на деяких інших землях Закерзоння,але найвідоміша його частина і,мабуть,основні його бої та інші події були на Волині,а щодо всієї території, яка в найсміливіших снах найпатріотичніших українців(особливо галичан) вважається українською,то я ніде не писав про "те,як наші гнали злих вбивць-поляків аж під Краків до кордону України" чи щось типу того.галичанин-скоморох написав:Що означає - на Волині?
У частині Волинського, частині Тарнопільського воєводств вже 4 роки неіснуючої 2РП чи по всій території вказаних плюс Станіславського та Львівського воєводств мінус(скромненько- нетипова картинка) більшість Закерзоння чи по всїй території, яка в найсміливіших снах найпатріотичніших українців(особливо галичан) вважається українською?
І я все одно не дуже розумію,я,власне, досить подібною і уявляв західну межу розселення українців в першій половині ХХ століття.галичанин-скоморох написав:Якраз для того, щоб Ви визначилися, ЩО Ви маєте на увазі.
Це карта з сайту ІПН( інститут народної пам'яті Польщі), а не марення оскаженілого перестарілого "кресов'яка", якому через якісь дикі перипетії вдалося свої жалі в стилі "від можа до можа" втілити в державну політику Польщі.
Та я й не писав про святих недоторканних "наших" і злісних брехливих "не наших",я знаю,що вбивали селян обидві сторони,і,відповідно,робили тяжкі злочини,та й тему того,що хтось в тому конфлікті є святий і безгрішний,я не ніби не піднімав.галичанин-скоморох написав:Теж для того, щоб Ви спробували хоч щось зрозуміти- хоча би марення Пафчака.
Вам 17 чи 16 років? У мене внуки молодші на пару років.
І я живу між потомків українців і поляків в т. ч. "вбивць" та "жертв".
І я бачу, що картина не чорно-біла, а градації сірого. Тобто-немає доблесних і святих "наших" і злочинних та брехливих "не наших". Правда- десь посередині.
На землях,на яких він відбувався(наскільки я знаю його географію),більшість було українського населення і за тою картою з сайту ІПН,тому я й назвав їх українськими.А взагалі і ми,і поляки вважали їх своїми.галичанин-скоморох написав:Цей конфлікт відбувався на СПІРНИХ, ЗМІШАНИХ, УКРАЇНСЬКО-ПОЛЬСЬКИХ ЗЕМЛЯХ.
Під картиною Ви маєте на увазі визнані і підтримувані державою певні бачення та оцінку цих подій?галичанин-скоморох написав: А української картини- де і що творилося- НЕМА.
Це питання я поставив,виходячи з Ваших запитань Пафчаку під Вашим постом про поїздку в Умань,схоже,я трохи неправильний висновок з них зробив,як я зараз розумію,поляки дописують до своїх жертв Волинської трагедії і своїх учасників збройних формувань, і своїх жертв інших подій,і неполяків,і просто завищують цифри(ну про останнє я і так знав).І про Ваш висновок,це висновок щодо чого?щодо польської версії?галичанин-скоморох написав:olko10498 написав:УПА,ОУН і всі інші українські формування,які брали участь в тому конфлікті,вбивали в основному тих поляків,які вбивали українських селян,а не польських селян?
Української картини- де були хай і злочинні. але відплатні акції, де був злочин, де була збройна боротьба одних з другими, де були безвинні жертви цієї боротьби, де були жертви провокаційодних. других і третіх сил- НЕМА.
Я можу судити про кілька сіл довкола мого- не більше. Але висновок простий- емоції, одностороннє трактування і БРЕХНЯ.
галичанин-скоморох написав:В світлі того, що я довбаю весь цей пост.
Яких селян? Де? Коли?
olko10498 написав:весь час того протистояння
olko10498 написав:саме протистояння було не лише на Волині
olko10498 написав:я,власне, досить подібною і уявляв західну межу розселення українців в першій половині ХХ століття
olko10498 написав:На землях,на яких він відбувався(наскільки я знаю його географію),більшість було українського населення
olko10498 написав:визнані і підтримувані державою певні бачення та оцінку цих подій?
olko10498 написав:Та я й не писав про святих недоторканних "наших" і злісних брехливих "не наших"
olko10498 написав:я знаю,що вбивали селян обидві сторони
olko10498 написав:поляки дописують до своїх жертв
olko10498 написав:І про Ваш висновок,це висновок щодо чого?щодо польської версії?
olko10498 написав:просто завищують цифри(ну про останнє я і так знав)
olko10498 написав:з чого почався той конфлікт
Я під тим протистоянням не мав на увазі лише Волинську різню,вона,до того ж,в 1943 почалась,наскільки я знав,то в період німецької окупації почалися напади на мирне населення з обох сторін,але поляки цим займались більше,а хто ці напади перший почав-ще не встановлено і одні кажуть,що поляки,інші-що ми(принаймні я так дізнався),потім,у відповідь на польські дії,і для того,щоб підірвати підтримку в поляків,ОУН вирішила зробити це з мирними поляками на Волині(але перед тим попередила їх,щоб ішли з тих земель),це не забрало стільки життів,як пишуть поляки,також весь той час були і збройні сутички між різними українськими і польськими угрупованнями,а може й навіть своєрідна війна,це я щойно написав,як я знав це до того,як створив цю тему,але я зовсім не мав на увазі під цим конфліктом лише ту Волинську різню, а сільське населення я писав,бо всюди,де я про це читав,говорилося,що нищили села,ну і селян відповідно,тому я й подумав,що населення вбивали в основному сільське(але обидві сторони).галичанин-скоморох написав:Я вважаю, що українсько- польське протистояння триває принаймі від 17 ст. Загострень(збройних) було декілька. У кінці 19 ст.дійшло до того, що уряд АУІ з деяким успіхом навіть став на стороні українців(русинів) і обмежив апетити поляків. ПВЗ - приклад того, що українці змогли навіть створити власну державу(і західні і східні) та не змогли втримати.
від 1920 до вересня 1939 всі набутки західних українців були втрачені(приклад мій особистий- мій дід і майже(крім одного) всі його брати вчилися у українській школі. Мій тато , всі його брати і двоюрідні- в польській).
З вересня 39 до липня 41 поляки знову влетіли в українську ситуацію- знову стали окупованими. У західних українців- тільки змінився окупант.
З червня- липня 41 новий окупант і у українців і у поляків. В ейфорії українці навіть умудрилися оголосити власну державу і організувати власні структури в межах співробітництва з окупантом, за що і поплатилися жорстоко(до цього часу не знайдено два поховання розстріляних німцями членів ОУН та інтеліґенції ) під Чортковом). Поляки скромно і незамітно пронизували всі німецькі структури управління (фольксдойчі, під фольксдойчів). В результаті поляки дістали можливість розправлятися з українцями формально німецькими руками.
У 1944 це повторилося з новим окупантом. Українці вступили в збройну боротьбу, поляки- скромно і незамітно пронизували структури управління окупанта, формально залишаючись чистими від колаборації.
Ви вилущуєте з цього тільки один період- коли на ЧАСТИНІ(а не на всій) ТЕРИТОРІЇ ПРОТИСТОЯННЯ ТИМЧАСОВО(а не постійно) УКРАЇНЦІ ЗДОБУЛИ ПЕРЕВАГУ( і натворили діянь, які мають ознаки етнічної чистки, етноциду і геноциду).
Тобто- не знаючи НІЧОГО, приймаєте позицію ПРОТИВНИКА.
Щодо причин конфлікту,то я,мабуть,знов не дуже розумію,або не дуже знаю про ці факти,перший прояв " Польска юбер аллєс" на схід та південний схід-це коли поляки почали зазіхати на руські землі,а момент,коли треба було забути про те, що було колись, як мету на майбутнє-це період окупацій під час Другої Світової,коли вартувало об'єднатись і разом боротись проти нових ворогів?галичанин-скоморох написав:olko10498 написав:з чого почався той конфлікт
У моєму розумінні- з того ж, з чого і німецький нацизм. І з того, до чого заледве не прийшов, хоч і почав йти український націоналізм. І сучасний український "інтегрований націоналізм" балансує на грані. І польський націоналізм(чи і нацизм) вже балансує на грані переходу в державну політику.
Конкретно- з першого прояву " Польска юбер аллєс" на схід та південний схід.
Потім- з моменту, коли треба було ЗАБУТИ. як це зробили і німці і австрійці і англійці і французи про те, що було колись, як мету на майбутнє.
Поляки Вам підкидають версію, що конфлікт почався з першого знищеного разом з жителями польського села. Я такого просто не знаю.
Але валять Вам на голову все підряд. І, при дальшому розгоранні апетиту- можуть дійти і до німців і до росіян та українців- радянських виконавців і керівників, вбитих українцями. Це вже є, тільки ще не вийшло на рівень державних постанов та рішень
viewtopic.php?f=25&t=18986&p=266926#p266926
Тут деякі натяки
Повернутись до WWII та Другі визвольні змагання (1938-1945)
Зараз переглядають цей форум: Google [Bot] і 6 гостей